Woordenlijst

Verklarende woordenlijst van JURA

Veel van de gebruikte termen zijn wellicht nieuw voor je. We hebben ze hieronder allemaal op alfabetische volgorde voor je uitgelegd.

Term

Is hetzelfde als...

Uitleg


Van origine een ruitenwissermotor die de zetgroep op en neer beweegt. Wordt in de gaten gehouden door de encoder en werkt op 12V uit de transformator

3e generatie

De Aroma+ GIII molen is de concurrentie te snel af. In maximaal 4,5 seconden maalt deze molen zo'n 16 gram koffie, dat halen alleen de professionele horeca molens. Voor de nieuwe JURA machines is deze molen verder ontwikkeld en zijn de maalschijven aangepast om onzuiverheden in koffie (pitjes, takjes en stukjes hout of steen) te kunnen verwerken zonder te blokkeren en is de molen retentieloos gemaakt. Dit houdt in dat er veel minder (zo'n 70%) maalsel in de molen achterblijft dat aan de buitenlucht (veroudering) bloot wordt gesteld.

Lucht aanzuigventiel, pieletje, dopje

Een airsuction zit in je melkschuimer (Cappuccinatore) en zorgt ervoor dat de melk belucht wordt. Zo kom je aan een heerlijk lobbige melkschuim

Bonendeksel

Het aromadeksel zit in het bonenreservoir en zorgt ervoor dat de koffiebonen vers blijven en afgeschermd worden tegen zuurstof en vaak ook licht. Niet te verwarren met het bonendeksel al hebben ze op sommige machines dezelfde functie.

Cappuccinatore, Cappucinaire

Een Cappuccinatore is het onderdeel dat er voor zorgt dat je melkschuim mooi warm en lekker lobbig uit de machine komt


Zit onderin de zetgroep en zorgt voor het afvloeien van overtollig water en overdruk uit de zetgroep zodat het niet blijft nadruppelen.


Drukt het drainageventiel open op het gewenste moment. Is er in spoelvorm met metalen pen, maar ook in gemotoriseerde vorm.

Hoedje

In de machine zit een of meerdere drukventielen. Dit zijn ventielen die opengaan wanneer er voldoende druk op uitgeoefend wordt. Zo blijft het bij stoomdruk (ca. 1,5 bar) dicht en gaat het bij pompdruk voor bijvoorbeeld koffie (ca. 9 bar) open.

Stappenteller

Op de aandrijfmotor van de zetgroep zit een klein kastje dat de slagen van de zetgroep telt. Zo weet de machine in welke positie de zetgroep zich bevindt.

Energy Save Mode

E.S.M.

De machine kan gebruik maken van de Energy Save Mode (E.S.M.) Deze spaarmodus kent verschillende standen voor verschillende toestellen, afhankelijk of er 1 of meerdere elementen ingebouwd zijn. Je bespaart er enegie mee. Inmiddels zijn alle moderne JURA's daarmee uitgevoerd

Waterteller

De flowmeter meet de hoeveelheid water die door de machine gaat. Er gaat alleen koud water doorheen. 2 magneetjes draaien rond op een soort watermolentje. Elke halve draai van de flowmeter geeft een puls af, zodoende weet de machine de hoeveelheid water.

Handleiding, manual, 'dat' boekje

Handig instrument wanneer je niet weet hoe een toestel werkt. Er staat zeer nuttige informatie in die je zelf kan opzoeken. Probeer het eens :)

Intelligent Water System

I.W.S., R.F.I.D.

Claris Smart waterfilter voor JURA machines met een RFID chip die communiceert met de machine

Actieve bonenbewaking

Op duurdere modellen wordt dit gebruikt om vooraf aan te geven dat de bonen in het reservoir op zijn en het reservoir bijgevuld dient te worden

Soort melkschuimer aansluiting, nippels

Omdat JURA 3 verschillende soorten aansluitingen voor melkschuimers heeft, zijn ze onderverdeeld in 3 soorten:

[HP1] [HP2] [HP3]

Squeezeventiel

Een klein elektrisch aangedreven motortje dat een slangetje dichtknijpt. Door dat slangetje gaat reeds gezette koffie en zo kan het een richting worden opgestuurd. Bijvoorbeeld naar de gecombineerde melk & koffie uitloop voor cappuccino.

Lekblad, koppenrooster, plateau

Een lekrooster ligt op de lekbak en is de plek waar je je kopje neerzet (onder de uitloop).

Logohouder

Cover, uitloopcover

De logohouder zit op de uitloop en herbergt de melkschuimer op toestellen met geïntegreerde cappuccinatore

Cappuccinatore, Cappucinaire

Een Cappuccinatore is het onderdeel dat er voor zorgt dat je melkschuim mooi warm en lekker lobbig uit de machine komt


Onderdeel van de cappuccinatore (melkschuimer) Hier komen melk, stoom en lucht samen en worden ze vermengd

Automatisch keramiekventiel, waterselector

Een slimme verdeler van water in de machine die water als het ware de juiste richting op stuurt. Sommige machines hebben er zelfs 2

Maalwerk, bonenmolen, grinder

In een JURA volautomaat een onderdeel dat de bonen maalt. Die maling valt in de zetgroep en daar wordt de koffie mee gezet. Alle molensin een JURA kunnen op maalgraad worden afgesteld. En zijn gewone molens, Aroma+ molens en 'Professional Aroma Grinders'

Pulse Extraction Proces

P.E.P.

Tijdens de bereiding wordt de pomp elektronisch aangestuurd om minder water door de koffie heen te persen. Dit leidt tot een langere contacttijd tussen koffie en heet water. Het resultaat is een intense smaak met een volle body, betere temperatuur en een mooie crèmelaag.

Drukpomp, vibratiepomp

De pomp zuigt water aan en duwt dit door de machine en koffie heen. Dit gaat razendsnel en door slangen met een interne diameter van 2 mm. Zodoende kan er door een klein pompje een hoge druk worden bereikt

Membraam

Het pompmembraan is een slagdemper op de pomp. Het zorgt ervoor dat de pomp rustiger loopt/stiller werkt

Residubak, prutbak, afvalbakje

In het residureservoir wordt de door de zetgroep uitgeworpen koffie verzameld

Rotary Switch

Draaiknop

Een druk- en draaiknop waarmee de machine bediend of geprogrammeerd kan worden

J.O.E. app

Een adapter voor in de machine die je toegang geeft via de JURA J.O.E. app om je toestel te bedienen en in te stellen via Bluetooth communicatie


Klein maar onmisbaar in een JURA. Zet stroom om van 230V naar 12V, 9V en/of 15V voor bijvoorbeeld de aandrijfmotor, multiventiel en/of display's.

Heater, boiler, element, thermoblok

Het thermoblok in een JURA is klein van stuk. Een rvs leiding en een gloeispiraal zijn ingegoten in een massa van aluminium. De gloeispiraal wordt op aangeven van de machine verhit (tot koffie of stoom temperatuur) waardoor de hele aluminium massa heet wordt. Het water loopt door de RVS leiding en neemt de warmte van de massa op.


Machines met een Vacuüm Clean zetgroep trekt al het water uit de zetgroep en de slangen en zorgt op die manier voor een fris en puur eindproduct.

Watertank, waterbak

Het waterreservoir is de tank waar je koud water uit de kraan vult om deze vervolgens terug te plaatsen in de machine. Deze spoel je altijd netjes om en vul je bij. Bijvullen in de machine wordt zeer afgeraden

Brewer, brewunit, Z-groep, broeikop

De zetgroep van een volautomatische JURA machine is het onderdeel waar fysiek koffie wordt gezet. In de zetgroep komt de gemalen koffie uit de molen terecht. De zetgroep perst de koffie aan en er wordt d.m.v. heet water koffie in gezet. Na het bereiden van koffie werpt de zetgroep de gebruikte koffie in het residureservoir.