JURA X-serie

Breed inzetbare MKB'ers met professionele competenties

Klein van stuk met grote daden

De nieuwe JURA X10 is een doorontwikkeling op de JURA X8 die sinds 2017 op de markt is. De X10 beschikt over een touchscreen voor nog eenvoudigere bediening. Verder is alles bij hetzelfde gebleven.

Met de komst van de JURA X10 bestaat de JURA X-serie uit 3 machines:

  • JURA X6 voor zwarte koffie variaties
  • JURA X8 met drukknoppen en melkvariaties
  • JURA X10 met touchscreen en melkvariaties

Die eerste 2 bestaan al een tijdje en hebben hun plekje in de koffiemarkt wel verovert. Dat was best lastig want ze vervingen de succesvolle JURA Impressa Xs-serie die zo'n 25 jaar in het assortiment is geweest.

JURA X6

Alleen zwarte koffie variaties, heet water voor thee en drukknop bediening

JURA X8

Alle koffievariaties inclusief melk en heet water voor thee. Drukknop bediening.

JURA X10

Alle koffievariaties inclusief melk en heet water voor thee. Touchscreen bediening.

Heb je weinig tijd en wil je héél snel weten wat de JURA X10 kan: bekijk dan snel de productvideo van de JURA X10. Dan ben je in 2 minuten op de hoogte van wat deze machine voor je bedrijf en je collegae kan betekenen.

Alle producten worden via het 4,3" touchscreen display in full color weergegeven

X10: Touchscreen bediening

Een touchscreen heb je tegenwoordig bijna overal op zitten, dus ook op je JURA koffiemachine. De eerste full-color uitvoering die prettig en snel werkte kwamen we tegen op de JURA Z8. Dit is exact hetzelfde scherm toegepast op de JURA X10. In tegenstelling tot de JURA X6 & X8 kan je op de JURA X10 op het scherm zetten hoe je het wil hebben.

In de praktijk betekent dit dat je de koffie van je voorkeur direct als keuze beschikbaar kan maken. Je bent dus niet gebonden aan wat JURA aan producten heeft bedacht. De producten die je in het startscherm zet kan je natuurlijk helemaal naar je eigen voorkeuren aanpassen. Volumes, sterkte, temperatuur en bijvoorbeeld hoeveelheid melk kan je naar eigen wens opslaan.

De meeste JURA's zijn ook aan te sturen met je smartphone of tablet. Voor de bediening van het apparaat is het een beetje over de top, maar het instellen van het programma werkt wel erg prettig. Prettiger dan direct op het toestel. Die mogelijkheid wordt geboden door de JURA Smart Connect adapter en de gratis JURA app.


2 cappuccini tegelijk

Met 1 druk op het scherm maak je 2 cappuccino (meervoud cappuccini) tegelijkertijd. Daar doet de machine ruim een minuut over, maar dan heb je wel 2 vers bereide cappuccini in je handen gemaakt van verse bonen en verse melk. Daar doet een barista net zo lang over. De tijd is uiteraard sterk afhankelijk van de gewenste doseringen of de inhoud van het servies.

Naast cappuccino maakt de machine ook 1 of 2 latte en macchiato ('bevlekte' melkschuim op een espresso). De melkschuim uit de JURA X10 is heerlijk lobbig en zelfs goed genoeg om latte art mee te maken mocht je willen flirten met je collega en daar de handigheid in hebben. Wel dan even de melkschuim in een apart kannetje opvangen.

Verse melk is altijd een beetje een probleem in een zakelijk omgeving. Het onderhoud van de melkschuimer in de machine en de melkkoeling is een klusje dat weinig mensen beheersen en zin in hebben. Bij de JURA X8 & X10 is dat onderhoud tot een minimum beperkt door het uitgebreide melk reinigingsprogramma dat ingebakken zit in de software van de machine. Ook hier is het starten van het programma voldoende om het proces te starten. 2 minuten later is de melkschuimer en melkslang weer helemaal schoon.

Mocht je vergeten zijn dit reinigingsprogramma, dan kan je de melkuitloopjes makkelijk wisselen. Ze zijn ook nog eens vaatwasbestendig.

Techniek

De machine beschikt over 1 pomp, 2 verwarmingselementen en 2 multiventielen. Normaal werd de werking van een 2e multiventiel gedaan door een ingewikkeld en kostbaar stelsel van magneetventielen in bijvoorbeeld de JURA Giga X9, maar vanaf de JURA Z8 gebruiken ze nu ook in de X10 een 2e automatisch keramiekventiel. Een multiventiel (of automatisch keramiekventiel) is een zegen in gebruik en tijdens een onderhoudsbeurt. Het scheelt enorm in het aantal koppelingen, o-ringen en elektrische aansluitingen. Als gebruiker hoor je de multiventielen zachtjes zoemen wanneer je een product kiest.

Verder heeft de JURA X-serie alle nieuwe technieken aan boord die JURA sinds 2015 met veel succes toepast. Zaken zoals Pulse Extraction Process (P.E.P.) voor een optimale espressobereiding, Vacuüm Clean zetgroep om de zuiverste koffie te maken en de Aroma+ molen van de 3e generatie die voor elk kopje de koffiebonen vers maalt. Verdere uitleg over die technieken vind je op deze pagina.

Voor het MKB

De JURA X-serie is bedoeld voor kleinere bedrijven (ca. 15 tot 20 gebruikers) op een locatie waar geen vaste wateraansluiting tot de mogelijkheden behoort. Dan maak je dus gebruik van het uitneembare interne waterreservoir van 5 liter (ca. 40 kopjes normale koffie). Dan kan je met de voorgestelde gebruikersgroep dus een hele dag met de machine doen zonder iets te hoeven vullen op legen. We hebben het dan over de praktische capaciteit van de machine. Technisch gezien is de machine tot meer dan het dubbele in staat.

Je kan de machine dus overal gebruiken waar een 230V aansluiting beschikbaar is. Dat maakt hem ook bruikbaar voor vergaderingen of op beurzen en evenementen.

Als de machine een permanente plaats krijgt is ze uit te voeren met een residudoorvoer en een afvoer op de lekbak. Dan hoef je alleen nog bonen en water te vullen. Onder de machine zet je dan een grote afvalcontainer voor de gebruikte koffieproppen die de machine na gebruik uitwerpt. Het water dat normaal wordt opgevangen in de lekbak loopt direct in de afvoer.

De JURA X-serie is niet op de vaste waterleiding aan te sluiten. Ooit was er een water bijvulsysteem beschikbaar, maar die hebben ze bij JURA (omwille van de JURA Giga-serie) geschrapt uit het assortiment.

Accessoires

Naast de JURA X8 & X10 past heel netjes een JURA Cool Control melkkoeler en de glazen JURA cupheater die kunstig je servies voorverwarmt. Zo'n koppenwarmer lijkt misschien wat overdadig, maar voorverwarmt servies is welhaast onmisbaar voor een optimale espresso.

De JURA Cool Control is ook nog eens 'wireless : de machine communiceert dan met de melkkoeler en registreert wanneer de melk op is. Dat voorkomt gespetter van melk tegen het front van de machine aan. Een erg prettige bijkomstigheid dus.

Zelfbediening

Doordat de JURA X-serie standaard is voorzien van een afsluitbaar bonen- & waterreservoir, maakt het de machines geschikt voor zelfbediening in een gecontroleerde omgeving.

Ze zijn zelfs te koppelen aan betaalautomaten, zodat je de machine makkelijk kunt terugverdienen. Hiervoor is een optioneel afrekensysteem aan te schaffen waarbij je zelf kunt kiezen of dit een terminal is met pasjes of munten. Die munten kunnen Euro's zijn, maar ook zgn. jetons (lekker Zwitsers). Zo heb je een gesloten betaalsysteem en beperkt risico van braakschade.

Direct koppelen aan een kassasysteem is ook mogelijk. Alles werkt met een gestandaardiseerd MDB-protocol waar vele afrekensystemen mee overweg kunnen.

Ze maken er een potje van

Want dat kan ook met een machine uit de JURA X-serie: een kannetje koffie. Dat is met de zetmethode espresso wel altijd een gevecht om de crèmelaag op de koffie. De eersten krijgen het meest en de laatste eindigt met 'gewone' zwarte koffie. Het zetten van 2 kopjes per keer lijkt een betere optie. Bijna net zo snel en iedereen krijgt dezelfde koffie.

De inhoud van de koffiekan is door de uitloophoogte ook beperkt. JURA heeft er een speciaal RVS thermoskannetje voor die precies onder de uitloop past.

Aanbiedingen

Zoals je wellicht al van ons gewend bent, kan je bij ons de JURA X-serie ook als Starter Pack aanbieding aanschaffen. Dit zijn kant en klare pakketten waar je direct mee aan de slag kunt. Die worden gratis afgeleverd door een technokoerier of door een van onze eigen mensen.

Service op locatie

Voor de machines uit de JURA X-serie hebben we een mobiele servicedienst die op locatie de machine kan installeren, onderhouden en een onverhoopte storing kan verhelpen. Uiteraard zijn er vele mogelijkheden in de vorm van service & onderhoudscontracten. Van alle actuele machine houden wij onderdelen op voorraad om eventuele storingen zo snel als mogelijk te verhelpen.


Deze review is met de meeste zorg samengesteld door The Coffee Factory BV. Een van Nederlands grootste zelfstandige JURA Premium dealer met een officieel JURA Service Center.