Voor alle machines

Hoewel iedere machine zo zijn eigen voor- en nadelen heeft, toch zijn er veel zaken die ze gemeen hebben. Ten eerste omdat ze allemaal afkomstig zijn van hetzelfde merk, maar ook omdat ze qua onderdelen voor een groot deel overeenkomen. Hieronder dus wat de machines gemeen hebben, dan lees je in de reviews alleen wat specifiek geldend is voor dat type.

technieken

Vacuüm Clean zetgroep

Een Vacuüm Clean zetgroep heeft een extra 'kastje' erop met een plunjer erin. Die trekt na de bereiding van een product of na het spoelen al het water uit de zetgroep en de slangen. Dit zorgt ervoor dat de machine na gebruik helemaal leeg is en dat er (uitgezonderd het waterreservoir en de lekbak) g3en water meer in de machine aanwezig is. Dit zorgt voor een fris en puur eindproduct.


Aroma+ GIII molen

De Aroma+ GIII molen is de concurrentie te snel af. In maximaal 4,5 seconden maalt deze molen zo'n 16 gram koffie, dat halen alleen de professionele horeca molens. Voor de nieuwe JURA machines is deze molen verder ontwikkeld en zijn de maalschijven aangepast om onzuiverheden in koffie (pitjes, takjes en stukjes hout of steen) te kunnen verwerken zonder te blokkeren en is de molen retentieloos gemaakt. Dit houdt in dat er veel minder (zo'n 70%) maalsel in de molen achterblijft dat aan de buitenlucht (veroudering) bloot wordt gesteld. Met de introductie van de JURA Z6 & Z8 is er ook de Aroma Professional Grinder. Dezelfde molen, maar dan nóg stiller.


Pulse Extraction Process (P.E.P.)

Tijdens de bereiding van een ristretto of espresso wordt de pomp elektronisch aangestuurd om minder water door de koffie heen te persen. Dit leidt tot een langere contacttijd tussen koffie en heet water. Het resultaat is een intensere smaak met een volle body, betere temperatuur en een mooie crèmelaag.

onderhoud

In alle JURA volautomaten zitten automatische programma's die de machine voor je onderhouden. Dit betreft een ontkalkingsprogramma tegen kalkaanslag in het verwarmingselement, een reinigingsprogramma tegen aanslag in de zetgroep en melksysteem reinigingsprogramma dat je melkschuimer schoon en vrij van bacteriën houdt. Daarnaast zijn er nog een 2-tal automatisch startende spoelprogramma's. Eentje is bij het opstarten en uitzetten van de machine. Dit programma spoelt water door de zetgroep door de uitloop om de aanslag van koffie te beperken. Het andere is een 'melkspoeling' die automatisch gestart wordt wanneer de melkschuimer (na gebruik ervan) gedurende 10 minuten niet meer wordt gebruikt.

Op basis van je verbruik geeft de machine aan welk programma uitgevoerd dient te worden. Het enige dat jij als gebruiker doet is het aangegeven programma opstarten op het door jou gewenste moment. Het apparaat geeft je vanaf het starten van het programma heldere instructies via de display. Een gebruiksaanwijzing is bijna(!) overbodig. Wanneer de machine aangeeft dat er een programma uitgevoerd dient te worden, blokkeert de machine de afgifte van producten niet. Als je eenmaal een van de programma's hebt gestart, kan je even geen koffie bereiden.

Ontkalken

Het ontkalken van de machine gaat op basis van verbruik van water of het aantal spoelingen dat de machine heeft gedaan. Dat water verbruik je bij alle handelingen die je met de machine doet, van spoelen tot een kopje koffie. De door jou ingestelde waterhardheid bepaalt om de hoeveelheid liter water de machine ontkalken aangeeft. Het hele programma duurt ca. 45 minuten. Ontkalken doe je met JURA ontkalkingstabletten (vierkant) of met onze ontkalkingsvloeistof.

Reinigen

Het reinigen (ontvetten) van de machine gaat op basis van je koffieverbruik of het aantal opstart spoelingen. Na zo'n 200 koffiebereidingen of na 80 inschakel spoelingen zal de machine vragen om reinigen. Het programma duurt een klein kwartiertje en je hebt een een reinigingstablet voor nodig. Dat is een klein rond pilletje van 3,2 gram. Het zorgt ervoor dat in de koffie aanwezige etherische oliën en vetten worden opgelost en weggespoeld. Zo blijft de zetgroep langer schoon en blijven slangen en de uitloop van de machine open. Vette koffie (zwart, glinsterend) veroorzaakt meer aanslag en dus sneller een storing.

Melksysteem reinigen

Wanneer je de automatische melkschuimer (cappuccinatore) hebt gebruikt, zal de machine 10 minuten na het gebruik ervan de uitloop van de melkschuimer automatisch spoelen met heet water om deze open te houden (melk slaat makkelijk aan). Deze spoeling kun je ook zelf initiëren.

Op dagelijkse basis zal je een melksysteem reiniging moeten uitvoeren. De machine vraagt er zelf om bij het uitschakelen. Dat programma duurt 2 minuten en zal de melkslang en melkschuimer helemaal reinigen. 3 x per week voeg je een klein dopje melksysteem reiniger toe om de slang en melkschuimer te desinfecteren.

Groot onderhoud

Volg je de instructies voor deze geïntegreerde onderhoudsprogramma's netjes op dan heeft de machine slechts eens in de 3 tot 4 jaar groot onderhoud nodig. Daarvoor kan je terecht in ons JURA Service Center te Vlaardingen. De kosten van onderhoud zijn gebaseerd op het type machine en de leeftijd ervan. De door JURA gehanteerde tarieven zijn allemaal 'flat-fee' tarieven. Iedereen betaalt hetzelfde zolang de machine gebruikt is waarvoor ze is bedoeld (zoals is beschreven in de gebruiksaanwijzing).

Er zijn een aantal uitzonderingen:

  • Voor zakelijke of zakelijk gebruikte machines gelden andere tarieven.
  • Machines die je particulier gebruikt maar zakelijk zijn aangekocht, worden als particuliere machine belast.
  • Machines die bedoeld zijn voor particulier gebruik maar zakelijk zijn ingezet worden als zakelijke machine belast
  • Er kan van de tarieven worden afgeweken wanneer vaststaat dat de machine niet volgens de gebruiksaanwijzing is gebruikt

Inruilen kan

Dat kan natuurlijk bij ons. Neem je in te ruilen machine mee en je krijgt direct een voorstel. We krijgen vaak vragen over wat de eventuele inruilwaarde zou zijn, dat kunnen we alleen bepalen wanneer we de in te ruilen machine ook kunnen beoordelen.