JURA Z6 GII

Diamond Black & Aluminium

De JURA Z6 is vernieuwd. Aan de voorzijde van de machine zie je de nieuwe uitloop, bedieningspaneel en materiaalgebruik.

Nou was de 'oude' Z6 al goed (2 x 'Beste volautomaat' in de Consumentenbond test & de iF Design Award), maar de nieuwe uitloop die vanaf 2017 werd gemonteerd en de huidige 2019 update verfrist 'm weer. Belangrijkste wijziging op de nieuwe JURA Z6 is de Professional Aroma molen. 12% meer aroma's uit dezelfde koffie en dat alles razendsnel vermalen.

We beperken ons in deze review tot wat specifiek is voor deze JURA Z6. Algemene informatie over onderhoud en bijvoorbeeld de in de machine aanwezige techniek staat op deze pagina.

Z6 Aluminium

De in mat geanodiseerd Aluminium uitgevoerde JURA Z6 is voor JURA een zekerheidje, de Aluminium varianten verkopen altijd. Het Aluminium is maar liefst 3 mm dik en netjes afgewerkt. Het geeft de machine een statig maar geen patserig voorkomen.

Adviesverkoopprijs € 2.399,-

Z6 Diamond Black

De hoogglans versie Diamond Black heeft een verrassend diepe zwarte kleur door gebruik van verschillende lagen kunststof. En hoewel tragisch dat het geen metaal betreft: dat diep zwarte staat 'm heel goed. De hoogglans verchroomde details springen daardoor nog meer in het oog. De lekbak, uitloop, knoppen en rotary switch staan zo allemaal in verbinding met elkaar. Wellicht is het wel wat besmettelijk met gebruik van melk.

Adviesverkoopprijs € 2.399,-

Melkspetters zijn overigens makkelijk te voorkomen door gebruik van de optionele Cool Control Wireless. Dan stopt de machine automatisch met melk afgeven wanneer de melk opraakt. De melk wordt in de Cool Control automatisch op de juiste temperatuur gehouden. De Cool Control is leverbaar in mat wit en zwart en kost € 179,- De Wireless Transmitter voor communicatie met de JURA Z6 kost € 29,99

En wanneer je je vingers gewoon plaatst waar ze thuis horen (op het touchscreen) dan heb je ook geen last van vette vingers op de machine. Je hoeft de machine eigenlijk niet eens aan te raken: met de meegeleverde JURA Smart Connect kan je de hele machine instellen en bedienen via je tablet of smartphone. Cool feature!

JURA Smart Connect

Je gebruikt de Smart Connect om de machine in te stellen of te gebruiken via je smartphone of tablet. De adapter is al toegepast in de machine, je hoeft alleen de gratis JURA J.O.E. app te downloaden.

Dan kan je dus je settings tweaken en zo tot je ideale kopje koffie komen. En je kan je buurman er de loef mee afsteken, want het is een imposant stukje techniek. In de dagelijkse omgang met de machine zal je de Smart Connect niet zo snel erbij pakken. Naar de machine lopen en een druk op de knop geven werkt sneller. Vooral het instellen van de machine en benoemen van producten is via je smartphone of tablet handiger dan op de machine. De Smart Connect zit standaard in de JURA Z6, los kost hij € 49,-

Nieuwe designfeatures op GII

De nieuwe stijl van het waterreservoir (met het geribbelde profiel) laat de restyling door de hele reeks JURA volautomaten zien. Het geeft wat diepte wanneer je de machine van de linkerzijde bekijkt. Zo kijk je niet tegen een groot zwart vlak aan. Goed gevonden. Sta je voor de JURA Z6, dan kijk je direct in het met LED verlichte waterreservoir.

LED is overal. En hoewel het weinig met functionaliteit van doen heeft, is het wel een fraai gezicht in de keuken. Dat had het al toen het gebruikt werd voor de verlichting van de koffie uitloop, maar in de watertank kleurt het blauw en heeft het een wonderlijk chique effect. Niet origineel (Nespresso heeft het al jaren) maar wel nieuw voor een JURA. Het premiumgehalte van de JURA Z8 is hoog, mede dankzij deze feature.

De JURA Z-serie staat op een smal platform. Dat was ook het doel van JURA bij de ontwikkeling van de JURA Z6 en de Z8, een smal ogende premium machine maken die weer ver vooruitloopt op wat de competitie te bieden heeft. Dat bereiken ze door de watertank 'apart' te zetten naast de machine. Uiteraard is hij fysiek verbonden, maar is niet gestyled om bij de machine te laten lijken. Het is bijna een designfeature op zichzelf door de led's en het zicht op het water. Het geeft een fris gevoel.

De uitloop is op de nieuwe 2019 uitvoeringen net iets anders geworden. Het logo zat eerst achter de uitloop en nu weer voorop de uitloop. Zo blijft het altijd zichtbaar.

Nieuwe display

Op de JURA Z6 is de display vernieuwd. 8 drukknoppen voor 8 producten die direct zijn te kiezen. Als je (net als iedereen) vaak dezelfde producten kiest, komen die automatisch meer naar voren in de display. JURA heeft het over AI (Artificial Intelligence), maar het betreft hier een afgeleide van de tellerstand.

Instelbare melktemperatuur

Melk heeft een lager kookpunt dan water en het heeft een kooktraject. Net onder de 70 graden verandert de structuur van melk (eiwitten en vet) dusdanig dat melk gaat koken. Gevolg is hinderlijk gespetter van de melkschuimer en alleen hete maar niet opgeschuimde melk. De instelbaarheid van de melktemperatuur is beperkt, want je wil een mooie melkschuim met de hoogst mogelijke temperatuur.

Er zijn 10 standen in de JURA Z6 te programmeren voor alle producten de gemaakt zijn met melkschuim en/of warme melk. Wat de machine met die instelling doet is de toevoer van melk regelen via een klein knijpventiel op het menghuis van de melkschuimer. Op stand 10 loopt er minder melk de cappuccinatore in. Het resultaat hiervan is dat er minder melk met dezelfde hoeveelheid stoom wordt vermengd en hierdoor een hogere temperatuur wordt bereikt.

De stoom is van een constante temperatuur en hoeveelheid. Op stand 1 wordt dus meer melk toegelaten in de melkschuimer (cappuccinatore) en in deze rijke verhouding is de eindtemperatuur dus lager.

Het wijzigen van de melktemperatuur heeft ook gevolgen voor de dosering van de melkhoeveelheid in je cappuccino of latte want die stel je in per seconde en niet op de uiteindelijke hoeveelheid. 10 seconden op stand 1 geeft dus meer melk dan 10 seconden op stand 10.

De JURA Z6 is uitgevoerd met één verwarmingselement. Zeer energiezuinig en erg efficiënt. Opwarmen binnen 20 seconden en vanzelf in en uit de energiespaarstand zonder dat je daar iets van merkt. Loopt JURA weer eens lichtjaren voor op wat de regelgeving voorschrijft. Je verdient met deze besparing de machine niet terug, maar dat het kan is bijzonder.

pluspunten

 • Melksysteem reiniging werkt perfect
 • Actieve bonenbewaking
 • Aluminium panelen op Z6 Alu
 • Professional Aroma Grinder lekker stil


minpunten

 • Prijskaartje
 • Diamond Black is kunststof
 • Krasvast lekrooster optioneel
Afbeelding dient nog bijgewerkt te worden naar nieuwe GII

JURA Z6 *full option*

 • JURA Z6 in mat Aluminium of Diamond Black
 • JURA Cool Control Wireless zwart
 • JURA Cupheater
 • JURA Wireless Transmitter
 • JURA Smart Connect adapter
 • JURA 8-delige serviesset
 • JURA RVS melkslang
 • Proefpakket koffiebonen (2 kg / 4 smaken)
 • Startpakket onderhoudsproducten
 • Levering via koerier op gewenste dag/tijd (NL)

Normale setprijs € 3.000,-

Tot 31/03/2019 € 2.599,-