JURA Z10

Zo cool dat 'ie zelfs koude koffie kan maken...

De JURA Z-serie bestaat sinds 2005. Toen bracht JURA een revolutie teweeg door de barrière van € 2.000,- voor een machine voor thuis te slechten. De toenmalige JURA Impressa Z5 en zijn opvolgers Impressa Z7 & Z9 waren voor mijn Coffee Factory echter verkooptoppers. Pas in 2015 kwam er echt wat nieuws in de Z-serie: de JURA Z6 & Z8. Hierin zaten nieuwe technieken zoals P.E.P., Vacuüm Clean en een Aroma Professional molen.

We schrijven 2021 en JURA ontwikkelt door en komt met de JURA Z10. Een premium volautomaat die uiteraard alle varianten van koffie kan maken die je zou kunnen bedenken. Maar er is meer... De JURA Z10 speelt in op de jeugdige koffieliefhebber.

Z10 Aluminium

De in mat geanodiseerd Aluminium uitgevoerde JURA Z10 is voor JURA een zekerheidje, de Aluminium varianten verkopen altijd. Het Aluminium is maar liefst 3 mm dik en netjes afgewerkt. Het geeft de machine een statig maar geen patserig voorkomen. Puntje van kritiek op deze uitvoering: de behuizing is van wit kunststof, alleen het front van de Z10 is Aluminium.

Adviesverkoopprijs € 2.499,-

Z10 Dark Inox

Dit is de versie die je wil: de Z10 in Dark Inox is werkelijk schitterend. Zowel het front als de bovenzijde is voorzien van in Dark Inox geanodiseerd Aluminium. Dark Inox is JURA's best move van de laatste jaren: deze kleur verkoopt in alle segmenten voor JURA het best. Hij is wel een stuk duurder.

Adviesverkoopprijs € 2.899,-

Cold Brew?!

Koude koffie uit een JURA? Jawel...Een ontwikkeling om even bij stil te staan. Ik realiseerde me pas dat het een leuke feature op de machine is toen ik in de supermarkt voor het schap met 'jeugdige' drankjes stond. Het aanbod is enorm, maar dat zijn allemaal gesuikerde varianten waar je puber ADHD van door z'n aderen laat stromen.

Dus met je JURA Z10 kan het op natuurlijke wijze, calorie vrij en met de juiste koffie ook cafeïne arm (hogere kwaliteit koffie heeft een laag cafeïnegehalte) en Cold Brew latte maken. Ik denk dan aan een zomerse dag, zonnetje op de bol en een parapluutje in m'n latte.

Of je dat vaak gaat gebruiken? In het begin ga je dat uitproberen en je buurman/vrouw ermee imponeren. En als je time to spare hebt ga je er lekker mee aan de slag. Maar of dit een veel gebruikte feature is op de machine lijkt mij af te hangen van het aantal puberende kinderen dat er in de rondte rent.

Kritische noot over Cold Brew: je zou er een licht gebrande koffieboon voor moeten gebruiken. Er is/komt zelfs speciale Cold Brew koffie op de markt. Die blijft dan weer niet overeind als je daar een pittige, hete espresso van wenst. En de Z10 heeft maar 1 molen. Hoe ga je dat dan doen...

Melkspetters zijn makkelijk te voorkomen door gebruik van de optionele Cool Control Wireless. Dan stopt de machine automatisch met melk afgeven wanneer de melk opraakt. De melk wordt in de Cool Control automatisch op de juiste temperatuur gehouden. De Cool Control is leverbaar in mat wit en zwart en kost € 179,- De Wireless Transmitter voor communicatie met de JURA Z10 kost € 29,99

En wanneer je je vingers gewoon plaatst waar ze thuis horen (op het touchscreen) dan heb je ook geen last van vette vingers op de machine. Je hoeft de machine eigenlijk niet eens aan te raken: met de meegeleverde JURA Smart Connect kan je de hele machine instellen en bedienen via je tablet of smartphone. Cool feature!

Product Recognising Grinder (P.R.G.)

De maalgraad voor alle met de JURA Z10 te bereiden producten wordt wordt automatisch ingesteld door de nieuwe Product Recognising Grinder (P.R.G.). Via de elektronische besturing stelt de precisiemolen zichzelf binnen een fractie van een seconde af op de door de gebruiker gekozen en in het menu opgeslagen maalgraad. De range aan te selecteren maalstanden (5) biedt voor iedere koffiesoort, branding en voorkeur van de gebruiker een juiste stand. Via de functie Aroma Selection kan die vóór elke bereiding nog individueel worden aangepast. Dus wat normaal een draaiknop was is nu gemotoriseerd, verder is er niets aan deze instelling gewijzigd.

Wat wel nieuw is aan deze molen is dat het kanaal van gemalen koffie naar de zetgroep nóg korter is. Dat heeft een enorm voordeel voor de versheid van de koffie. Nagenoeg alles dat wordt vermalen wordt ook direct gebruikt.

Dus vers gezette koffie wordt gegarandeerd. Tenminste...als je de machine ook vult met verse koffie! Als rechtgeaarde 'koffieboer' zien we de meest troosteloze koffiemerken en soorten gebruikt worden in de meest prachtige machines. Zo zonde. Wist je bijvoorbeeld dat een vers gebrande koffie tot wel 5 graden meer temperatuur in je kopje geeft?! En dan nog maar te zwijgen over de aroma's die vrijkomen van écht verse koffie en de extra magie die er in je kopje komt wanneer verse koffie bij de juiste temperatuur wordt bereid.

Bonenreservoir

De deksel van het bonenreservoir op de Z10 is wel fraai geworden: het is nu rond en de deksel is voorzien van een zeer fraai, handgepolijst, handvat. De transparante deksel verraadt wel een beetje dat JURA een merk is dat vooral de technische & esthetische kant van de machine belangrijker vindt dan het welzijn van de koffie: een transparante deksel laat licht door en dat heeft een verouderend effect op de koffiebonen. Advies: slechts vullen met wat je dagelijks zou verbruiken. Het deksel is overigens wel netjes voorzien van een luchtdichte Silicone rand. Zuurstof krijgt dus weinig kans.

Nieuwe designfeatures Z10

De nieuwe stijl van het waterreservoir geeft diepte wanneer je de machine van de linkerzijde bekijkt. Het JURA Claris Smart waterfilter zit tegenwoordig in een allesverhullende koker weggewerkt. De blauw verlichte Rotary is schitterend.

LED is overal. En hoewel het weinig met functionaliteit van doen heeft, is het wel een fraai gezicht in de keuken. Dat had het al toen het gebruikt werd voor de verlichting van de koffie uitloop, maar in de watertank kleurt het blauw en heeft het een wonderlijk chique effect. Niet origineel (Nespresso heeft het al jaren) maar wel nieuw voor een JURA. Het premiumgehalte van de JURA Z10 is hoog, mede dankzij deze feature.

8e generatie zetgroep

De zetgroep is het hart van elke volautomaat. Voor de Z10 heeft JURA de achtste generatie zetgroep geconstrueerd. JURA noemt het 3D bereidingstechniek, wij houden het bij een betere verdeling van het water over de koffie. Hierdoor wordt het meer uit het aroma gehaald; bij warme specialiteiten even goed als bij de Cold Brew.

Die zetgroep is niet uitneembaar bij JURA. Je reinigt 'm makkelijk met een reinigingstablet die op aangeven van de machine moet worden gebruikt. Een kwartier later staat hij er weer fris en fruitig bij.

Uitloop

De uitloop is op de Z10 weer net wat anders geworden. De uitloop voorziet in een heet water uitloop, 1 uitloop voor de melkschuimer en 2 uitlopen voor de koffie. De statige verchroomde uitlooppijpjes zijn wel een stuk korter geworden.

Had van mij niet gehoeven, die statige uitlopen hadden wel iets. De cover op de uitloop is ook weer aangepast, wel weer helemaal in lijn met het nieuwe design dat meer vorm heeft dan de Z8 en Z6.

display

Met de komst van de Z10 lijkt het touchscreen dat ze op de Z8 monteerde wel heel gedateerd. Het nieuwe touchscreen is 2 x zo snel en ligt bijna helemaal verzonken in het front. JURA pocht met een intelligente modus die voorspelt wat voor producten je zou kiezen. In werkelijkheid staat er in je startscherm wat je het vaakst hebt gebruikt.

Nog kritiek?

Uiteraard! Anders herkent men The Coffee Factory niet meer als kritische autoriteit op het gebied van JURA volautomaten. Een product in deze prijsklasse mag geen vragen oproepen. En hoewel er vraagtekens gezet kunnen worden bij de nut & noodzaak van koude koffie (ik drink het ongewild al jaren), kwam ik toch op een kritisch puntje.

Omdat de lekbak vaatwasbestendig is gemaakt (hulde!) is het lekrooster gemonteerd aan het scherm op de residulade. Logische keuze, deze gaan beide niet in de vaatwasser. Maar de manier waarop deze aan elkaar zitten doet vermoeden dat het uit elkaar kan. Dat is dus niet het geval.

Eenmaal in de hand, flubbert het scherm maar een beetje. Er zit gelukkig wel een bedoeling achter: in het scherm zitten magneetjes die zorgen dat bij het plaatsen van de lade, het scherm exact op de juiste plaats terechtkomt. Zo ziet de machine er altijd strak uit, iets dat bij vorige generaties wel eens een beetje scheef zat. Opgelost dus.


De JURA Z10 is uitgevoerd met één verwarmingselement. Zeer energiezuinig en erg efficiënt. Opwarmen binnen 20 seconden en vanzelf in en uit de energiespaarstand zonder dat je daar iets van merkt. Loopt JURA weer eens lichtjaren voor op wat de regelgeving voorschrijft. Je verdient met deze besparing de machine niet terug, maar dat het kan is bijzonder.

JURA Smart Connect WiFi

Je gebruikt de Smart Connect om de machine in te stellen of te gebruiken via je smartphone of tablet. De adapter is al toegepast in de machine, je hoeft alleen de gratis JURA J.O.E. app te downloaden.

Dan kan je dus je settings tweaken en zo tot je ideale kopje koffie komen. En je kan je buurman er de loef mee afsteken, want het is een imposant stukje techniek. In de dagelijkse omgang met de machine zal je de Smart Connect niet zo snel erbij pakken. Naar de machine lopen en een druk op de knop geven werkt sneller. Vooral het instellen van de machine en benoemen van producten is via je smartphone of tablet handiger dan op de machine. De Smart Connect zit standaard in de JURA Z6, los kost hij € 49,-

pluspunten

 • Melksysteem reiniging werkt perfect

 • Actieve bonenbewaking

 • Aluminium panelen

 • Nieuwe molen is stil


minpunten

 • Prijskaartje Dark Inox

 • Alu/wit bovenzijde is van kunststof

 • Lekrooster

 • Nieuwe molen is langzamer dan voorganger

De JURA Z10 is er uiteraard weer als Full Option. In zowel de Aluminium/wit als de Dark Inox versie.

JURA Z10 *full option*

 • JURA Z10 in Aluminium/wit of Dark Inox

 • JURA Cool Control Wireless

 • JURA Cupheater S

 • JURA WiFi Connect

 • JURA 8-delige serviesset

 • JURA RVS melkslang

 • Proefpakket koffiebonen (2 kg / 4 smaken)

 • Startpakket onderhoudsproducten

 • Levering via koerier op gewenste dag/tijd (NL)


Normale setprijs € 3.050,-

Tot 30/04/2021 € 2.699,-*

* Meerprijs Dark Inox € 400,-


Tot zover voor nu...

Bij het samenstellen van een productbeschrijving /review gaan we uiteraard zorgvuldig te werk. Nu betreft het een nieuw product en komen we straks zaken tegen die je moet weten, dan updaten we de review uiteraard weer.

Cookie van eigen deeg?

Die cookie verklaringen accepteren is natuurlijk heel irritant en jammerlijk noodzakelijk. Het heeft voor ons ook voordelen: we zien zo wie van onze collega's ons gebruiken ter inspiratie en/of vermaak. Dat loopt soms wel echt uit de hand met copy/paste. Jammer, maar helaas de realiteit...