JURA E60 & E6

Vooral voor zwarte koffie

De JURA E-serie bestaat uit 2 verschillende typen machines: De JURA E6 & E8. Hier bespreken we de JURA E6, de review van de JURA E8 vindt je hier. De JURA E6 is vooral bedoeld voor mensen die zelf weinig met melk doen, maar de visite toch cappuccino willen kunnen aanbieden. De JURA E8 beschikt over One Touch Cappuccino functionaliteit, dus daar kan je veel meer met melkvariaties doen en op een makkelijkere manier.

Drie varianten

De JURA E6-serie bestaat uit de E60 Piano Black, E6 Platina en de E6 Dark Inox. Het zijn 3 exact dezelfde machines in verschillende kleuren. Ze maken alledrie gebruik van de nieuwste features die JURA in 2015 heeft geïntroduceerd. Technieken zoals P.E.P. & I.P.W. en de de Aroma+ GIII molen. De JURA E60/E6 heeft zelfs de nieuwe Vacuüm Clean zetgroep! Dat maakt ‘m op dit moment de voordeligste JURA volautomaat met alle nieuwe technieken aan boord.

JURA E60

De voordeligste van het stel. Het is een 'tijdelijk' actiemodel.

€ 899,- incl. BTW

JURA E6 Platina

De meest verkochte. Metallic zilver panelen breken het zwarte front.

€ 949,- incl. BTW

jura e6 dark inox

Een eigen kleur van JURA. Mooie warme kleur, helemaal van deze tijd.

€ 949,- incl. BTW

Het ontbreken van 'One Touch Cappuccino' op de JURA E60/E6 maakt 'm vooral geschikt om ristretto, espresso of Lungo (gewone koffie) te maken. Je hebt wel de mogelijkheid om Cappuccino te maken, maar die gebruik je hopelijk incidenteel: je moet bij de machine blijven staan om deze te bedienen met de draaiknop.

De machine wordt bediend met een full color TFT scherm dat erg snel reageert. Je kan de producten per kopje of 2 tegelijk maken. Je drukt dan 2 x achter elkaar op bijvoorbeeld de knop espresso.


In het prijssegment van de E-serie is het wat druk, want daar hebben we de JURA A-serie, D-serie én de Ena 8.

De JURA A-serie en JURA Ena 8 zijn zeer compacte machines met een klein waterreservoir (1 L) en dito bonen- en residureservoir. De JURA D-serie is voordeliger, maar niet voorzien van alle nieuwe technieken.

Omdat deze nieuwe technieken wel op de E60 en E6 zitten is dit de betere machine om te kiezen als je gaat voor de kwaliteit van koffie in je kopje. De Vacuüm Clean zetgroep zorgt dat er geen restwater in de machine achterblijft. De zetgroep blijft zo lekker schoon en belangrijker: het kopje erna is altijd bereid met vers water.

De Aroma+ molen van de 3e generatie maalt voor ieder kopje de koffiebonen. Dus geen/nauwelijks maalsel van de vorige kop koffie. Dat zorgt voor extra aroma's en temperatuur in je kopje.

Als laatste en het belangrijkste voor de espressodrinker: P.E.P. (Pulse Extraction Proces). Bij het bereiden van espresso wordt de contacttijd tussen water en koffie verlengd door de pomp te laten pulseren. Een intensere en hetere espresso is het gevolg.

Het bonenreservoir is 250 gram groot, voldoende voor meer dan 25 kopjes koffie. Het 1,9 liter grote waterreservoir en de residubak zijn berekend op zo'n 15 kopjes. Hierna hoef je dus pas weer wat te vullen of te legen. Een en ander is uiteraard afhankelijk van de door jezelf ingestelde doseringen.

In het bonenreservoir zit overigens geen actieve bonenbewaking. Gelukkig heb je altijd zicht op de voorraad koffiebonen in de machine. Vanaf de JURA S8 heb je actieve bonenbewaking.

De software in de JURA E6/60 is compatibel met de JURA J.O.E. app. Dan kan je de machine gebruiken en instellen via een smartphone of tablet. Daarvoor heb je wel een JURA Smart Connect adapter nodig (optioneel) en de gratis JURA J.O.E. app.

Gemalen koffie?

De JURA E6 heeft géén vulopening die gemalen koffie kan verwerken. Hoewel die trechter er wel zit, is de optie softwarematig niet te activeren. Dus geen gemalen koffie. Die optie wordt overigens niet heel vaak gebruikt, maar voor decaf drinkers is dit wel een fijne optie. Op de JURA E8 zit deze functie weer wel.

pluspunten

  • P.E.P. werkt uitstekend op ristretto en espresso
  • Vacuüm Clean zetgroep
  • Lekker groot water en residureservoir
  • Onder € 1.000,- de beste keuze voor zwarte koffie

minpunten

  • Zeer beperkte cappuccino functie
  • Weinig productkeuzes
  • Geen actieve bonenbewaking
  • Geen gemalen koffie te gebruiken

Geschiedenis

De laatste machine uit de E-serie was de JURA Impressa E85. Dat was toen, gezien zijn prijs, geen hoogvlieger meer. Het was ook de zoveelste (kleur)variant op een bestaand concept. De JURA Impressa E-serie heeft overigens wel enorm geholpen bij de ontwikkeling van JURA als merk. Het was toentertijd de smalste huishoudelijke volautomaat met een van de beste competenties voor een zeer scherpe prijs.

De huidige E-serie draagt ook de modelnaam Impressa niet meer. Dus gewoon JURA E60 of E6.