Uitneembare zetgroep
uitneembare zetgroep of niet?
Bij de aanschaf van een volautomatische espressomachine zijn er een aantal belangrijke keuzes te maken. Budget, uiterlijk, functies en accessoires kunnen allemaal meewegen. Maar ergens in het proces kom je ook Er is veel onduidelijkheid over de 'uitneembare' zetgroep van diverse merken. Die machines worden veelal aangeprezen als 'onderhoudsvrij'. Te mooi om waar te zijn? Zeker! Maar er is wat voor te zeggen en dat doen we dan lekker hier.
Klinkt ideaal, maar als ze dan ook zouden melden dat de levensduur gehalveerd wordt dan hebben we een eerlijk beeld.
Ons standpunt? Een uitneembare zetgroep is niet zaligmakend. De zetgroep is namelijk niet het enige onderdeel dat onderhoud nodig heeft. De molen, slangen (waar water en/of koffie doorheen loopt) en de o-ringen in de machine die zorgen dat het apparaat niet gaat lekken hebben onderhoud of vervanging nodig. Tenminste eens in de 3 tot 4 jaar heeft iedere koffiemachine onderhoud nodig, ongeacht het merk, type of soort. Doe je dat niet, dan verkort je de levensduur van het toestel.
Wat is een zetgroep?
In de zetgroep (ook wel brewer of drukgroep genoemd) komen de gemalen koffie en heet water samen om tot de vloeistof te komen die wij als koffie herkennen. Simpel gezegd gebeuren er een aantal zaken met een zetgroep wanneer je als gebruiker op bijvoorbeeld de koffieknop drukt van je volautomatische koffiemachine. De molen maalt de koffie direct in de zetgroep. Die zetgroep sluit vervolgens de koffie op en drukt deze stevig aan tot een compacte koffiepuck. Dan perst de pomp heet water door het element en vervolgende door de zetgroep en de daarin aanwezige koffie. Na het zetten van de koffie wordt de gebruikte koffiepuck nog uitgeworpen door de zetgroep en deze landt netjes in het residureservoir. Daarna staat de zetgroep weer klaar voor de volgende druk op de knop.
De zetgroep is een van de belangrijkste onderdelen in de volautomatische koffiemachine.
daar waar de gemalen koffie in gezet wordt) is wel het onderdeel dat het meeste onderhoud nodig heeft. Hier komt warmte, vocht en koffie (organisch materiaal) samen, het beweegt met kracht en er staat (pomp)druk op. En om die beweging bij elk kopje koffie te maken, vergt een hoop van de zetgroep en de aandrijving ervan. Dan is een uitneembare zetgroep (die je als gebruiker slechts afspoelt...) maar een zeer beperkt voordeel, het uitnemen en weer netjes terugplaatsen zorgt vaak voor meer ergernissen en storingen.
De combinatie vocht, warmte en koffie is niet ideaal. Schimmelvorming ligt op de loer, maar daar ben je zelf bij. Dus op tijd het reinigingsprogramma uitvoeren (het zeker niet negeren), de lekbak netjes legen maar ook afwassen en soms een borstel door de ruimte waar de lekbak in staat. Schimmelvorming ontstaat alleen wanneer je het de kans geeft om het te laten ontstaan. En als het ontstaat, dan is dat altijd aan de buitenzijde van de zetgroep, nooit waar het in contact komt met je koffie.
Zelfs de keuze van koffie speelt een belangrijke rol
Slechte, goedkope, verouderde koffie 'plakt' meer en zal de machine sneller doen vervuilen. Het is gewoonweg zonde om in een mooie machine slechte koffie te gooien. What goes in, comes out...Dus gebruik je mooie, verse koffie dan geniet je dubbel van wat er uit komt.
Niet uitneembare zetgroep
Een zetgroep die niet uitneembaar is voor de gebruiker klinkt dan wellicht alsof je iets mist, maar dat valt erg mee. Het scheelt een hoop werk en gepruts. Gewoon de reinigingsinstructie van de machine opvolgen.
Door het reinigingsprogramma te starten en daarbij de juiste reinigingstablet te gebruiken (3,5 gram!) worden de zetgroep, slangen en de koffie-uitloop waar de koffie doorheen gaat netjes en intensief gereinigd. Na het reinigingsprogramma de lekbak een goede poetsbeurt geven en even met een lange kwast (bokkenpoot) de zetgroep afborstelen. Met een doek neem je de ruimte waar de lekbak in staat netjes af.